lunes, 20 de octubre de 2008


Ja sé que el canvi climàtic no és el mateix que el deteriorament de la capa d'ozó, però el que importa és que el nostre planeta està empitjorant per moments que vivim, i aò si no canvia ràpidament anirà molt pitjor.
Fa un any o aixins un nou planeta semblant a les condicions ambietals del nostre planeta Terra, però l'incovenient es que està a 20 anys llum.
Però si seguim tan malgastant la nostra gran casa, la nostra gran llar, el nostre estimat planeta, que volem que sigui mes perfecte cada cop i l'estem empitjorant., no tindrem cap més remei de anar-nos allà. Com que segur no voldrieu deixar aquí milions de anys de humanitat el tindrem que cuidar i molt bé i començar ja! Perquè arribarà un moment que ens anudarem compte del que estem fent i aquí direm " Ara ens hi posem de varitat" y ja serà masa tard...
O sigui salvar el nostre planeta està a les nostres mans i de cap més.

lunes, 13 de octubre de 2008

Videos sobre el que pasa en la capa dòzó.

En l'anterior entrada no ma deixat pujat dos videos relacionats am la capa d'ozó.


El color verd significa la capa d'ozó i el color blau el forat qe estem produïnt.






EL FUTURO ESTÁ EN TUS MANOS.

Informacío sobre la cama d'ozó. Cal qe la continuem pretegint? Sí!

* Què es la capa d'ozó ?
És una capa que ens protegeix dels rajos ultra- violeta del sol. Sense la capa d'ozó no podríem sortir de casa perquè ens cremariem.

Què li passa a la capa d'ozó?
A l'augmentar la mida del forat de la capa d'ozó, la Terra rep una major quantitat de energia, en forma de rajos ultra-violeta (UVA, UVB), que al transformar-se a l'ingrés a la atmosfera, augmenta la càrrega de calor que el planeta pot digerir. Per aquest motiu és convenient adoptar una sèrie de mesures de protecció dels efectes dels rajos UVA sobre l'organisme.



# Quins productes destrueixen la capa d'ozó?

El CFC.


Què es el CFC ?
El CFC és el clorofluorocarbó que trobem en certs aparells refrigerants i esprais i que cal controlar.
Els CFC són, entre els gasos hivernacle reconeguts, els que es troben en més baixa proporció a l'atmosfera: fins a tres parts per mil milions. Però són també els de més alta activitat i els de més temps de residència, que és de l'ordre de centenars d'anys. Hi ha una bona polèmica científica respecte a l'efecte net d'aquests compostos sobre la temperatura global, ja que la seva potencialitat com a destructors de l'ozó de l'estratosfera els atorga, respecte al balanç tèrmic, un paper oposat al dels gasos hivernacle.





* Com solucionar-ho?

Per evitar que la capa d'ozó es destrueixi hem d'evitar comprar els productes que portin CFC, comprovant que el producte que compris estigui marcat amb una etiqueta que indiqui que no destrueix la capa d'ozó. Procurar substituir esprais per vaporitzadors o altres. Mirar que els electrodomèstics com les neveres, els congeladors... no continguin CFC .







El color verd significa la capa d'ozó i el color blau el forat que estem produint.

EL FUTURO ESTÁ EN TU MANO.



Desglaç dels pols i el nivell del mar puja.


El desglaç dels pols no només és l'efecte més directe de l'escalfament global, sinó també el més visible. El mes de setembre passat, va arribar a l'Àrtic al seu màxim nivell. De fet, allà l'increment de les temperatures va aconseguir cotes fins i tot superiors a les de la resta del planeta. Al gener, l'illa àrtica de Spitsbergen va registrar unes temperatures màximes superiors en 12,6 graus a les més altes consignades fins aleshores. A la resta del món, les glaceres es troben també en un més que visible retrocés. Es calcula que, a finals de segle XXI, el 90% podrien arribar a desaparèixer. El desglaç ofereix també espectaculars imatges, com ara la de l'iceberg esqueixat de l'Antàrtida (a la fotografia) que es va acostar a Nova Zelanda el mes de novembre passat.

El nivell del mar puja

L'expansió tèrmica de l'aigua a causa de l'augment de temperatura i el desglaç dels pols i de les glaceres de muntanya faran inevitable un augment del nivell del mar. Els que ho poden testificar millor són els atols del Pacífic, com Tuvalu, on la cota més alta no supera els cinc metres. Però l'amenaça també s'estén a Bangla Desh, Holanda, tots els grans deltes del món i fins i tot Espanya, que podria patir greus afectacions turístiques al perdre part de les seves platges. Les autoritats de Tuvalu han elaborat un pla d'evacuació per traslladar a Nova Zelanda els seus 10.200 habitants. El veí Kiribati (a la foto), que és una mica més alt, ja ha començat a perdre les seves platges de postal i a veure salinitzada la seva aigua potable.